Europacup Pichligersee Marblehead 2015

Minulý víkend se jel největší závod v střední Evropě započítávaný do Europacupu kategorie Marblehead. Do tohto závodu nastoupila i sestava z Čech ve stejném složení jako do předcházející kategorie IOM – F5E.
Konkrétně (jmeno/číslo/model)
Pavel Novotný CZE 01 / Little Monster
Martin Kohlíček CZE 09 / Skalpel
Jaroslav Krouman CZE-12 / Skalpel
Bohuslav Kohlíček CZE-46 / Paradox
Aleš Pokorný CZE-84 / Starkers

Závod byl pro mne velmi výjimečný. Po 4 měsících usilovného vývoje a stavby se mi doslova pár hodin před odjezdem povedlo dokončit zcela nový model který se v mnoha ohledech vymyká zažitým zvyklostem v této kategorii. Takže jsem byl velmi ale opravdu velmi nervozní.

Ráno se na startu sešlo celkme 41 závodníků. Po ranní rozpravě je rozhodnuto že se pojede na 2 skupiny. Hned v první skupině startuji spolu s Martinem Kohlíčkem. Start je pro mne tak trochu šílený. Oplachtění typy swingrig na lodi Little Monster je absolutně jiné než klasické oplachtění. Na startu potřebuji kolem sebe podstatně více místa a i uzký trup který na manévrovatelnosti zrovna nepřidá… Na konec dojíždím za Martinem na druhém místě. Little Monster jede v totální premiéře na výbornou.  Po 4tém kole je i stéjné celkové pořadí. Vítr se postupně stáčí a rozhodčí se začínají “předvádět”… Starty na boční vítr a z jízdy proti větru se většině startovního pole daří jet jedním ostrým kurzem na první bóji bez křižování. Odpoledne to graduje a celá trať se dá objet na boční vítr bez křižování…. Bohužel tato situace se opakuje i v neděli…. VELKÁ ŠKODA… tento problém zastiňuje i občasný výskyt trávy. V této  nezávodní situaci nejlépe orientuje Martin Kohlíček který si udržel svůj náskok a po zásluze zvítězil.

Martin – 1.místo – relativně bez probémů, pouze v jedné jízdě dojíždí vzadu díky trávě.

Pavel – 6.místo – absolutně nový nevytrimovaný model Little Monster. Na startech na boční vítr je swingrig krajně nevýhodný z důvodu nutnosti prostoru kolem sebe  ale dá se s tím naučit. Celkem se dařilo ale 3 větší zaváhání mne stáli minimálně 10 bodů. Například v jedné rozjížďce jsem si jel s náskokem pro vítězství. Bohužel po objetí předposlední bóje jsem si spletl další poslední bóji a rázem dojíždím těsně 4tý… Little Monster jinak jede perfektně. Na stoupačku rozhodně neztrací s absolutní špičkou a na zadoboční kurzy jede díky swingrigu naprosto famózně. Nezřídka kdy jsem ztrátu cca 10m proměnil v náskok 10m na zadobočním kurzu. Mírně horší je pouze obratnost. Tento model má do budoucna ješte jistě velký potenciál

Jarda – 19.místo – měl smůlu v podobě přivezené trávy a prasklého vantu který nikdy nepraská takže oprava ho stála několik perných chvil.

Aleš – 23.místo – S novou lodí se teprve seznamuje a systém swingrig v proměnlivých podmínkách pro něj byl chvílemi absolutně nečitelný. Pokud se vítr stabilizoval z jednoho směru obvykle končil do 5tého místa v rozjížďce.

Bohouš – 33.místo- Měl zpočátku velké potíže se soupravou. Pravděpodobně špatný krystal způsobil několik zarušení které vyústilo k přeskoční serva přes krajní doraz a neslednému jeho zaseknutí.

V první desítce se umístily tyto modely : 8x Skalpel, 1x Starkers, 1x Little Monster

Kompletní výsledky : http://rc-segeln.dyndns.org/?page_id=1576 

Pichlingersee_vysledky_M_2015

2015-04-19 14.49.53

 

 

One Response
  1. Jirka