Satria micromagic cup 2013

O tomto víkendu se konal poslední závod serialu Satria Micro Magic Cupu 2013. Jelikož jsem se sám osobně bohužel neúčastnil tak jsem požádal o krátký rozhovor hlavního organizátora Jirku Munclingera.

Celkové výsledky SMMC 2013 naleznete zde

Stránky Satria MicroMagic cupu zde
Co tě vedlo k nápadu uspořádat MicroMagic Satria Cup?
V loňském roce jsme se  vlastně čtyři rozhodli, že si postavíme MM.  Já, Jardové Sýkora, a Tesař, a Ivan Krauter. Tři kusy lodí byly postaveny velmi rychle, a spuštěny na vodu. Fšimni si, že neříkám zajety, protože naše účast na jednom se závodů M ČR ukázala, že nejsou ani zdaleka postaveny tak, aby podávaly ty nejlepší výkony – takže na závodech rychlá předělávka, zejména celkového uchycení kosatky a pak už opravdu zajetí. No a závod. Ne špatný výsledek a zjištění, že MM je opravdu moc fain loď. No a po závodech se mezi kamarádama rozkřilo, že máme plachetnic, plachetnici malou, cenově dostupnou a dobře přepravitelnou. A tak se k nám přidali další, až nás bylo devět! Původně jsme chtěli na sklonku roku uspořádat ještě jeden závod kategorie F5-E, ale když bylo tolik lodí Micro Magic, tak jsem se rozhodnul, a v klubu to bylo přijato, že uskutečníme pro tydle nové lodě závod.  A tak v říjnu, poprvé v Olomouci, vyjely na vodu MM k závodu, a to v počtu na naše poměry velkém. Bylo jich 14.  No a ten den se v mojí hlavě zrodil nápad uspořádat nějaký pohár v Olomouci, zejména kvůli tomu, aby i ti, co nechtějí, nebo nemohou jezdit daleko mohli závodit, vyměňovat si zkušenosti, a hlavně se dobře bavit. No a kdo zná kluky z našeho klubu ví, že ty k tykovým věcem není nutný dvakrát přemlouvat. A tak bylo stanoveno – 4 závody, Pavlem  Novotným jsme byli ukecáni, aby byl jeden dvoudenní, a ten se pak jel jako součást M ČR. Následova už jen napsat propozice, zveřejnit vše na netu, a těšit se na účast.

Jak hodnotíš satria cup z pohledu hlavního organizátora?
Řeknu, co se povedlo, teda snad…  to by měli asi spíš říct účastníci závodů. Povedlo se objednat počasí – vždy bylo teplo, příjemně, i když celkem málo foukalo. Povedlo se udržet přátelskou atmosféru na závodech. Těší účast na jednotlivých závodech, kdy nikdy nebylo méně než 10 lodí na startu.  Podařilo se na závodech přivítat i širší špičku našich RC jachtařů, nebo spíše špičku. Škoda, že nepřijeli častěji. Takže, po této stránce fain.
Co mě tíží, je rozhodčí, kterýho nemáme. Jistě Jarda Tesař se rozhodcovské píšťalky ujal, snažil se, ale musíme si přiznat, že nikdo z nás, a tím myslím opravdu všechny, včetně sebe, úplně přesně pravidla nezná. A další věcí je, že jsme nikdy nestihli odstartovat podle propozic, ale vždy se zpožděním, ať už to bylo způsobeno čímkoli.

Kdo je hlavním sponzorem Satria Cupu?
Hlavním sponzorem, a patří mu velký dík, je firma SATRIA Olomouc. Je to modelářská prodejna v Olomouci,  jejíž majitel, Aleš Bidovský nám ochotně vyšel vstříc, ač věděl, že my mu těžko na oplátku můžeme něco nabídnout. Odtud je také název celého olomouckého seriálu – SATRIA MICRO MAGIC CUP

Utkvěl ti v paměti moment který tě přesvědčil že je třeba udělat i dalši ročník?
Jak víš, že bude další ročník???? J Ano, bude, už jsou na netu i nové propozice. Termíny jsou už uvedeny taky, ale je možné, že ještě nejsou konečné. A k tvé otázce. Všímal jsem si, jestli jsou kluci, a vlastně i děvčica, kterou mezi sebou máme jsou spokojení. No a zdálo se mě, že jsou, že se jim na závodech líbí, a proto jsem se rozhodl, že budu pokračovat. Mám taky výhodu v tom, že mě technicky pomáhá na závodech moje dcera Míša, nebo manželka. Aha, a zapomněl jsem na Jardu a Jardu,a na ostatní. Je to hnusný, ale od nich to beru už jako samozřejmost J. Takže správná odpověď na tvoji otázku je. Moment to nebyl žádný, byly to všechny závody a spokojenost účastníků – teda doufám.

Jak se diváš na účast místních borců?
Místní jsou fain. Jsme kamarádi, a jako kamarádi se i pošťuchujeme. Jistě, jsou mezi náma rozdíly ve výkonnosti, ale aspoň já bych byl rád, kdybychom se srovnali. Bude to dlouhodobější záležitost, protože ne všichni mají tolik času, aby chodili trénovat, a to aktivní závodníci jistě ví. Ale jsem rád, že je to baví, a to je to hlavní – dobře se pobavit, no a výsledky to je už až to podružné, ale přiznám i pěkné vyvrcholení závodní činnosti,
A nemůžu si nepopíchnout. Nevím, kolik je nás v republice lidí, co mají MM a přidělené evidenční číslo,  a nepřijedou, a nepřijedou…..

Jak hodnotíš svůj výsledek?
Dvěmi slovy, nečekaný a potěšil.

Kdo byl tvůj největší soupeř?
Asi moje nervy, nedokážu jet uvolněně.  Pokud mě někdo dohání, začínám hrabat zbytečně do řízení. A taky najetí na start, netrefím ho a netrefím.

Jak jsi se dostal k micro magicu?
Už ani nevím, kdy si právě ty Pavle předváděl na Hradišťku MM, toho prvního. To jsem si pro sebe řekl – todle, nikdy!!! No a pak Vloni, to jsem byl na mezinárodních éčkách v Kolíně, a vy jste se tak zapáleně o nich bavili, že jsme si s Jardou Sýkorou řekli, že to zkusíme. No a výsledek, ten vidíte všichni. To jsme ale zblbli lidí, co?

Jakou používáš techniku?
Techniku? Nic mimořádnýho, vše co bylo v krabici jsem slepil, udělal podle návodu, jen posunul olovo dle propozic a bylo. No a vyšel jsem s tím doteď. Jen jinak je takeláž, podle toho, co mě poradili „kolíňáci“.

V čem vidíš hlavní rozdíl stavebnicové  verze a verze postavené z tuningových dílů?
Stavebnice je základ, a tak jako základ funguje. Na rozdíl od některých jiných stavebnic  tento základ funguje tak, že se s tímto nádobíčkem dá úspěšně závodit.  Jistě, lepené plachty jsou podstatně lepší, zejména v slabých podmínkách. Lepší stěžeň je jistě pro toho, kdo ví jak s ním pracovat přínosem, pro začátečníka může být možná i na škodu. Kování s použitím kuličkových ložisek je jistě lepší, ráhno vratiplachty se jistě lehčeji hýbe, ale zase, poznat to bude ve slabých podmínkách.  Takře. Tuning jistě je dobrý, ale určitě, alespoň pro začátek, není nutný.

Pokud můžu, tak na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se byť jen jednoho závodu „našeho“ seriálu závodů zůčastnili.

Pak bych chtěl poděkovat sponzorovi, a všem, co jakkoli, ať už prací nebo technicky pomohli závody uspořádat, Jsou to Aleš Bidovský, Lukáš Kyjevský, Jarda Tesař a Jaromír Sýkora, Ivan Krautner,  a moje dcera Miša a její přítel  a v neposlední řadě moje manželka. Bez nich by se závody nedaly organizovat.

Na závěr také velký dík, majiteli celého areálu Amerika v Olomouci – Holice, panu Fuksovi, kerý nám nezištně umožnil pořádání závodu na ploše jeho rybníka, a také za to, že se postaral o hladové žaludky  účastníků dobrou stravou.

Děkuji za rozhovor.

Pro blog.micromagic.cz se ptal Pavel Novotny a odpovídal Jirka Munclinger

 

SMMC2013SMMC