Pichlingersee regatta 2015 – IOM / E

Tento čtvrtek a pátek se u Linze v Rakousku jel bezesporu největší a nejobsazenější závod v střední Evropě rc plachetnic kategorie IOM / E.  Samozřejmě se tento závod neobešel bez naší účasti. Závodu se zúčastnila aktivní česká špička této kategorie a to v sestavě Pavel Novotný CZE 01, Martin Kohlíček CZE 09, Jaroslav Krouman CZE-12, Bohuslav Kohlíček CZE-46 a Aleš Pokorný CZE-84. Na startu se sešlo celkem 50 závodníků napříč celou Evropou. Od Ukrajiny počínaje až po Lucembursko konče. Tento závod byl podstatně lépe obsazen nežli nadcházející mistrovství světa na Ukrajině kterého se vzhledem k politické situaci téměř nikdo neúčastní.

Ve čtvrtek  za slunného ale málo větrného počasí byl po slavnostním zahájení odstartován závod kolem 10té hodiny. Největší obava všech závodníků z narostlé trávy a její zachycení o loď se potvrzuje jen částečně. Vzhledem k průběhu několika posledních ročník tato obava byla velmi oprávněná. Naštěstí obava z trávy vychází jen částečně. Po 4 jízdách se na čele usazuje s poměrně slušným náskokem Pavel Novotný CZE 01 pronásledovaný pěticí pronásledovatelů mezi kterými nechybí Aleš Pokorný CZE 84 a Martin Kohlíček CZE 09.  V podstatě každý si v prvních rozjížkách přiváží nějaký ten zelený suvenýr na kýlu v podobě šlahounu trávy. Naštěstí po druhém kole se vítr již stabilizoval a odvál všechnu trávu kterou přivážejí závodníci již ojediněle. Pořadí v první desítce je hodně našlápnuté a bodové rozdíly minimální. Pořadí se mění výrazně po  každé rozjížďce. Po tuším že 6té je pořadí na první 4 místech 1.CZE01, 2.GER123 Jens Amenda, 3.CZE09, 4.CZE84. Toto pořadí se ale hned po další rozjížďce mění. Jen v předu zůstává CZE01. Vycházejí mu dokonale starty především díky obratnosti IOM lodě BritPop! a najití si téměř vždy té správné skulinky v schrumáži na startu. Díky tomu celkem pravidelně je na první bóji s náskokem v čele. Starty byly naštěstí postaveny jakžtakž proti větru. Ale chvílemi to byl start na bočáka. Zde bylo pak jasně vidět jak 18 lodí na startu se sjede k jedné výhodnější straně a nastavá totální nepřehledný zmatek mnohdy končící opakováním startu. Byla to jediná vážnější organizační chybka v jinak podařeném závodě. Vždy při takovémto zmatku jsem si vzpomněl na “poznámky” od závodníků MicroMagicu na Vavřinci kteří reptali když jsem každou druhou jízdu posouval start a bóje při změnách směru větru…..

Druhý den byl zahájen tak trochu deštěm a prudkými změnami směru a síly větru. I v tomto počasí se prasazuje BritPop! CZE 01 a udržuje si náskok před smečkou pronásledovatelů. Na další místech se pořadí neustále mění ale vytřibuje se čtveřice která je na tom bodově hodně podobně a její pořadí se mění každou další rozjíždkou. Závod končí v pátek po 16té hodině.

V první desítce se umístily tyto modely : 4x BritPop!, 1x Pikanto, 1x Topico, 1x Widget, 1x Fraktal, 1x Kantun, 1x V8 ( THX THX Horvath 🙂 ) Zde je jasně vidět převaha modelu IOM oproti E. Všechny tyto modely jsou dle IOM stavebních pravidel. Modelu BritPop! jsem celkem  startovním poli napočítal 12. Nutno podotknout ale že vynikající model není vždy zárukou úspěchu.Vždy je zde ještě spousty dalších faktorů které ovlivňují jízdní vlastnosti ( úmyslně píši jízdní vlastnosti nikoliv výsledek ) jako například trpělivost nalézt nejlepší trim plachet, veškerá elektronika v 100% stavu, povrch modelu, celkové vyvážení……

Podrobně kompletní výsledky zde : http://rc-segeln.dyndns.org/?page_id=1574

 

TOP 10

Pichlingersee_vysledky_IOM_2015

 

2015-04-17 12.22.23 2015-04-17 12.21.36 2015-04-17 12.21.15

 

 

20150417_165442

 

5 Comments
  1. Zsolt Horváth
    • CZE01
  2. Jiří Munclinger CZE 03
  3. Zsolt Horváth
    • CZE01